Ull håller kylan ute

och behåller vår egen värme när det är kallt ute – och tvärtom när det är varmt ute! Därför kan det faktiskt vara skönt med ullkläder även när det är varmt ute, särskilt för mycket små barn, som inte rör sig så mycket utan ligger stilla. Den som rör sig mycket blir förstås varm i ullkläder om det också är varmt ute.

Ull har en krusig fiber

som skapar luftighet åt materialet, det blir därför inte kompakt. Det är all den instängda luften som gör att värme och kyla leds långsammare genom materialet. Krusningen är olika hos olika fårraser. Ju mer finkrullig ullfibern är desto bättre isolering – merinofårets ull ligger i topp. Krusningarna gör även att materialet inte ligger tätt mot huden, utan även där skapar luftrum som isolerar.

Ull transporterar bort fukt

När vi svettas transporteras fukten aktivt genom ullen till utsidan utan att själv suga åt sig nämnvärt. Huden hålls torr och ullens värmeisolerande förmåga vidmakthålls.
Ull värmer även när den är fuktig, till skillnad från andra textila material. När vi svettas sugs fukten upp av kläderna, som då förlorar sin isolerande förmåga och kyler oss istället för värmer. Ull däremot kan absorbera fukt upp till 30 % av sin egen vikt utan att kännas fuktig eller förlora sin form! Tillsammans med dess förmåga att transportera fukten från kroppen genom ullplagget till luften utanför, blir effekten att ullplagg värmer även som fuktiga, av svett eller av regn och snö utifrån!

Ull är lättskött och självrenande.
Fibrerna renas helt enkelt av att vädras i friska luften och plaggen behöver sällan tvättas – en vinst för både dig, din ekonomi och för miljön!

Ull tvättas, när det behövs

i låga vattentemperaturer och med milda tvättmedel, som inte löser upp och tar bort det naturliga ullfettet lanolin, vilket skyddar fibrerna och bidrar till dess unika förmågor. Tvätt i högre temperaturer än max 40 grader gör att plaggen krymper, filtar ihop sig, tappar formen och blir stela.
Ullkvalitet mäts i "mikron", fiberns grovlek i tusendels millimeter. 17-23 mikron motsvarar hög kvalitet och liten mängd stickiga grova fibrer.