Skötsel & tvättråd

Ull
Ullen har en unik förmåga att fräscha upp sig med hjälp av luftens syre. Därför kan du ha ullkläder betydligt mycket längre än en motsvarande i bomull eller syntetfiber. Ullen är smutsavvisande och blir ren med bara vädring eller skonsamma tvättmedel.

Alla ullprodukter mår bäst av att tvättas med biologiskt ulltvättmedel. Ullens goda egenskaper beror till stor del på dess naturliga fetthalt. Ullfibern innehåller lanolin. Om ullen tvättas med universaltvättmedel som effektivt lösgör fett, försvinner lanolinet och därmed ullens goda egenskaper. Plagget blir grovt och "stumt".

Ullen mår bäst av att tvättas för hand. Tvätta alternativt i tvättmaskin med varsamt ullprogram eller program för handtvätt. Ullkläder kan centrifugeras lätt. Torktumla ej. Sträck ut plagget så att det får önskad form och bred ut det för att torka.Om du torkar på sträck, häng upp dem i fållen och dra kragen kraftigt nedåt. Då bibehåller plaggen sin form. Torka inte ullkläder i direkt solljus, i närheten av ugn eller annan värmekälla.
Ullplagg känns fräscha även under långvariga strapatser. Luftens syre tar hand om odören. Genom att vädra dina ullkläder regelbundet, behöver du inte tvätta dom så ofta. 
Ullplagg som du ofta tvättar, till exempel blöjbyxor mår bra av en ullkur (lanolinbehandling). Behandlingen görs för hand, ej i tvättmaskin. Ullen bevarar då sina ursprungliga egenskaper och sin mjukhet bättre och slits inte så fort. Speciellt ullblöjbyxor bör återfettas regelbundet med ullkur. Ett litet tips: behandla regelbundet barnens ullunderkläder med ullkur, då klär dom gärna på sig sin "sammetsdräkt".
Våra ullplagg är inte antimalbehandlade för antimalbehandlingen är skadlig för människans hälsa speciellt i plagg som är i direkt hudkontakt. Mal och pälsänger som tycker om ull finns ikring oss. Därför bör ett ullplagg som inte regelbundet används, förvaras i en tättslutande plastpåse.

Ull och Silke
Silket är liksom ullen en proteinfiber och innehåller samma ämnen som din hud och ditt hår. Plaggen mår bra av att vädras i frisk luft, vilket minskar tvättbehovet. Använd alltid biologiskt tvättmedel för ull/silke. Man bör inte tvätta silkesplagg med tvättmedel som innehåller enzymer. Enzymer gör små hål och silket mister sin mjukhet och naturliga glans.
Tvätta helst ull/silkesplaggen för hand. Tvätta alternativt i tvättmaskin med skonsamt ullprogram eller program för handtvätt. Plaggen kan centrifugeras lätt. Torktumla ej. Sträck ut plaggen så att dom får önskad form och häng upp dom för tork, dock inte i direkt solljus eller i närheten av en ugn eller annan värmekälla.

Tvätt av ull och ull/silke
Tvätta dina ull- och silkesplagg skonsamt. Valet av tvättmedel är viktigt när du skall tvätta dina ull- och silkesplagg. Vi rekommenderar biologiska tvättmedel ex Sonett. Syntetiska tvättmedel är ofta skadliga för de fina naturfibrerna .Du kan hitta syntetiska tvättmedel i handeln som enligt förpackningen kan användas till ull och silke, men som ändock är olämpliga pga alla kemikalier. Produktgarantin gäller enbart när plaggen tvättats med av oss rekommenderade tvättmedel.

Ekologisk bomull
Plaggen tvättas i maskin i 40-60 C med skonsam tvättmedel. Sträck ut plagget så att det får önskad form och häng upp det för att torka. Stryk vid behov med temperatur för bomull på avigsidan.

Skadedjur
Allt material av organiskt ursprung återvänder förr eller senare till naturens kretslopp. Vår omgivning kryllar av små "hjälpredor", som har en viktig funktion i naturen som ex födoämnen, pollinerare, nedbrytare etc. Vissa småkryp kan "ställa till det" bland våra ullkläder. Malens och framförallt pälsängerns larver livnär sig på ullens äggviteämne, keratinet. Då kemiska antimalmedel inte är helt ofarliga för människan har vi valt att inte sälja antimalbehandla våra plagg.


Klädmal


Klädmalen är en liten enfärgad gulbrun och en aning guldglänsande fjäril, som har ett rostbrunt huvud.Klädmalen finns överallt där mänskligt liv finns. I städerna kan man hitta malen ex i duvornas bon eller i bon hos andra smådjur. Den flyttar även in i hus där lämplig föda finns. Kort livstid och därmed flera nya generationer per år är annat som kännetecknar malen. Vår och försommar är den mest livlig när solen börjar värma. Fjärilen dör snabbt efter befruktning och efter att ha lagt ägg.


Pälsängern


Fullvuxna pälsängrar är små, nästan halvklotformiga mörkbruna insekter. Pälsängrar förekommer i norden endast i uppvärmda utrymmen. Den fullvuxna pälsängrar äter ingenting och man kan se den året runt. Den flyger och kan lätt sprida sig till ex flervåningshus. Den fullvuxna pälsängrarna söker sig mot ljuset varför du ofta kan upptäcka den på ljusa ytor som ex fönsterbrädor. Kort livslängd med tre till fyra generationer per år. Det är larverna som älskar dina ulltextilier. Ser du flera små hål intill varandra, ofta runda, så kan du anta att det är pälsänger.


Naturliga bekämpningsmedel

Förvara i plastpåse: Då du inte längre använder ditt ullplagg bör du förvara det i en tät plastpåse (t.ex.i plaggets förpackning) eller annan tät plastpåse. 

Förvara i kyla: Du kan lägga in dina ullplagg i frysen under sommaren eller utomhus under vintern vilket är ett effektivt sätt att bli av med de små krypen. Använder du plaggen regelbundet är risken betydligt mindre till angrepp av pälsänger.
Du kan skydda dina ull textilier mot mal och pälsänglar genom att placera rödcederträ bitar i garderoben. Träets egen behagligt doftande cederolja fördriver även silverfisk, kackerlackor, myror och loppor. Eller använd cederträd olja och droppa på träbitar och lägg i garderoben.
Andra verksamma växter och oljor är lavendel och malört.