• Ekologiska kläder sedan 1999

Tvättråd, Skötsel och reparation

Ull

Ullen har en unik förmåga att fräscha upp sig med hjälp av luftens syre. Därför kan du ha ullkläder betydligt mycket längre än motsvarande i bomull eller syntetfiber. Ullen är smutsavvisande och blir ren med bara vädring eller skonsamma tvättmedel.

Alla ullprodukter mår bäst av att tvättas med biologiskt ulltvättmedel. Ullens goda egenskaper beror till stor del på dess naturliga fetthalt. Ullfibern innehåller lanolin. Om ullen tvättas med universaltvättmedel som effektivt lösgör fett, försvinner lanolinet och därmed ullens goda egenskaper. Plagget blir grovt och "stumt".

Ullen mår bäst av att tvättas för hand. Tvätta alternativt i tvättmaskin med varsamt ullprogram eller program för handtvätt. Ullkläder kan centrifugeras lätt. Torktumla ej. Sträck ut plagget så att det får önskad form och bred ut det för att torka. Om du torkar på sträck, häng upp dem i fållen och dra kragen kraftigt nedåt. Då bibehåller plaggen sin form. Torka inte ullkläder i direkt solljus, i närheten av elelment eller annan värmekälla.

Ullplagg känns fräscha även under långvariga strapatser. Luftens syre tar hand om odören. Genom att vädra dina ullkläder regelbundet, behöver du inte tvätta dom så ofta. 

Ullplagg som du tvättar ofta, till exempel blöjbyxor mår bra av en ullkur (lanolinbehandling). Behandlingen görs för hand, ej i tvättmaskin. Ullen bevarar då sina ursprungliga egenskaper och sin mjukhet bättre och slits inte så fort. Speciellt ullblöjbyxor bör återfettas regelbundet med ullkur. Ett litet tips: behandla regelbundet barnens ullunderkläder med ullkur, då klär dom gärna på sig sin "sammetsdräkt".

Våra ullplagg är inte antimalbehandlade för antimalbehandlingen är skadlig för människans hälsa speciellt i plagg som är i direkt hudkontakt. Mal och pälsänger som tycker om ull finns omkring oss. Därför bör ett ullplagg som inte regelbundet används, förvaras i en tättslutande plastpåse.

Ull och Silke

Silket är liksom ullen en proteinfiber och innehåller samma ämnen som din hud och ditt hår. Plaggen mår bra av att vädras i frisk luft, vilket minskar tvättbehovet. Använd alltid biologiskt tvättmedel för ull/silke. Man bör inte tvätta silkesplagg med tvättmedel som innehåller enzymer. Enzymer gör små hål och silket mister sin mjukhet och naturliga glans.

Tvätta helst ull/silkesplaggen för hand. Tvätta alternativt i tvättmaskin med skonsamt ullprogram eller program för handtvätt. Plaggen kan centrifugeras lätt. Torktumla ej. Sträck ut plaggen så att dom får önskad form och häng upp dom på tork, dock inte i direkt solljus eller i närheten av en element eller annan värmekälla.

Tvätt av ull och ull/silke

Tvätta dina ull- och silkesplagg skonsamt. Valet av tvättmedel är viktigt när du skall tvätta dina ull- och silkesplagg. Vi rekommenderar biologiska tvättmedel t.ex Sonett. Syntetiska tvättmedel är ofta skadliga för de fina naturfibrerna. Du kan hitta syntetiska tvättmedel i handeln som enligt förpackningen kan användas till ull och silke, men som ändock är olämpliga pga alla kemikalier. Produktgarantin gäller enbart när plaggen tvättats med av oss rekommenderade tvättmedel.

Ekologisk bomull

Plaggen tvättas i maskin i 40-60 grader C med skonsamt tvättmedel. Sträck ut plagget så att det får önskad form och häng upp det för att torka. Stryk vid behov med temperatur för bomull på avigsidan.

Skadedjur

Allt material av organiskt ursprung återvänder förr eller senare till naturens kretslopp. Vår omgivning kryllar av små "hjälpredor", som har en viktig funktion i naturen som t.ex födoämnen, pollinerare, nedbrytare etc. Vissa småkryp kan "ställa till det" bland våra ullkläder. Malens och framförallt pälsängerns larver livnär sig på ullens äggviteämne, keratin. Då kemiska antimalmedel inte är helt ofarliga för människan har vi valt att inte sälja antimalbehandlade plagg.

 

Klädmal

Klädesmalen är en liten enfärgad gulbrun och en aning guldglänsande fjäril, som har ett rostbrunt huvud.Klädesmalen finns överallt där mänskligt liv finns. I städerna kan man hitta malen ex i duvornas bon eller i bon hos andra smådjur. Den flyttar även in i hus där lämplig föda finns. Kort livstid och därmed flera nya generationer per år är annat som kännetecknar malen. Vår och försommar är den mest livlig när solen börjar värma. Fjärilen dör snabbt efter befruktning och efter att ha lagt ägg.

 

Pälsängern

Fullvuxna pälsängrar är små, nästan halvklotformiga mörkbruna insekter. Pälsängrar förekommer i norden endast i uppvärmda utrymmen. Den fullvuxna pälsängern äter ingenting och man kan se den året runt. Den flyger och kan lätt sprida sig till t ex flervåningshus. Den fullvuxna pälsängrarna söker sig mot ljuset varför du ofta kan upptäcka den på ljusa ytor som t ex fönsterbrädor. Den har kort livslängd med tre till fyra generationer per år. Det är larverna som älskar dina ulltextilier. Ser du flera små hål intill varandra, ofta runda, så kan du anta att det är pälsängern som varit framme.

Skötsel och reparation. 


Naturliga bekämpningsmedel

Förvara i plastpåse: Då du inte längre använder ditt ullplagg bör du förvara det i en tät plastpåse (t.ex.i plaggets förpackning) eller annan tät plastpåse. 

Förvara i kyla: Du kan lägga in dina ullplagg i frysen under sommaren eller utomhus under vintern vilket är ett effektivt sätt att bli av med de små krypen. Använder du plaggen regelbundet är risken betydligt mindre till angrepp av pälsänger.

Du kan skydda dina ulltextilier mot mal och pälsänglar genom att placera rödcederträ-bitar i garderoben. Träets egen behagligt doftande cederolja fördriver även silverfisk, kackerlackor, myror och loppor. Eller använd cederträolja och droppa på träbitar och lägg i garderoben.

Andra verksamma växter och oljor är lavendel och malört.

Det första steget till en hållbar garderob är att sköta den på rätt sätt. Genom att investera i tidlösa produkter av hög kvalitet och genom att ta hand om dina plagg kan du bidra till att minska konsumtionen och därmed belastningen på vårt klimat.

Förvaring:

Lägg dina ullkläder plant för att torka och förvara dem genom att vika och stapla dem fint i garderoben eller lådan. På så sätt undviker du att de tänjs ut.

 

Noppor:

Naturmaterial som ull tenderar att producera överflödig ull, vilket innebär att det bildas noppor. Det är oundvikligt när man använder obehandlade naturmaterial, men det finns flera sätt att ta bort nopporna på ett skonsamt och enkelt sätt. Borsta helt enkelt ytan försiktigt med en borste eller kam.

 

Reparation:

Dina kläder är en investering. Om du har otur och får ett hål i dina kläder  kan en liten reparation ofta förlänga deras livslängd. Därför erbjuder vi lagningslappar i olika färger så att du enkelt kan reparera dina kläder. Om du behöver en laglapp kan du hitta dem här.

 

Ge bort det du inte använder:

När du inte längre har användning för ett plagg kan du ge det till någon annan. Många timmar, händer och resurser går åt för att tillverka ett plagg och när du ger bort dina oönskade kläder ger du dem ett nytt liv. Det finns så klart många sätt att göra det. Du kan ge dina baby- och barnkläder till nästa generation eller till vänner. Ett annat alternativ är att skänka dem till välgörenhet så att andra kan få nytta av dem.